Arbejdsforhold

Arbejdet med palmeolie er tungt, og det er svært at tjene nok til, at man kan forsørge sin familie. Derfor er mange nødsaget til at få deres børn til at hjælpe sig med det hårde arbejde.
Illustration: Terese Skovhus

Det er meget almindeligt, at børn bliver inddraget i arbejdet på plantagerne. De daglige mål er svære at nå for den enkelte arbejder, og derfor er de som oftest nødsaget til at have hjælp fra deres børn. Plantagearbejderne plukker frugter fra palmer, der er mellem 3 og 20 meter høje, ved hjælp af lange træstænger med et sejl for enden. En sådan stang vejer cirka 12 kilo. Frugterne der sidder i store klaser, som vejer mellem 10 og 60 kg. Det er altså tungt fysisk arbejde at høste frugten. 

Hos Wilmar International, som er en af verdens største producenter af palmeolie, har den enkelte arbejder i gennemsnit et dagligt mål på 950 kilo høstet frugt. Hvis dagens mål ikke nås, risikerer man at blive skåret i sin løn uanset antallet af arbejdstimer. Samtidig kan man opnå bonusser, hvis man høster over dagens fastsatte mål. Derfor tyr mange til hjælp fra den øvrige familie.

Det er ifølge indonesisk lov ulovligt at ansætte børn under 18 år til tungt fysisk arbejde, alligevel findes der et stort antal børn i alderen ned til otte år i palmeolieplantagerne – blandt andet i Wilmars plantager. Flere af børnene beretter, at de har været nødt til at gå ud af skolen for at hjælpe deres forældre med at nå de daglige mål.

1

Oliepalmen og palmeolie

Palmeolie bliver produceret i et bælte omkring ækvator lige fra Sydamerika til Sydøstasien. Det er en billig og effektiv afgrøde, og derfor er den blevet enormt populær.

Læs mere »
2

Palmeolie over alt

Palmeolie kan være i alt fra pizzatopping til biodiesel. Det er bare svært at finde ud af, præcis i hvilke produkter man kan finde det.

Læs mere »
4

Penge og politik

EU laver frihandelsaftaler med mange lande – også Indonesien. Frihandel er måske ikke så godt, som det lyder – særligt ikke, når der er palmeolie indblandet.

Læs mere »
5

Landgrabbing

Det er meget almindeligt at folk får taget deres land mod deres vilje, når der skal oprettes nye palmeplantager. Det efterlader dem i en meget usikker og udsat situation.

Læs mere »
6

Arbejdsforhold

Arbejdet med palmeolie er tungt, og det er svært at tjene nok til, at man kan forsørge sin familie. Derfor er mange nødsaget til at få deres børn til at hjælpe sig med det hårde arbejde.

Læs mere »
7

Kvinder i produktionen

Kvinder har meget få eller ingen rettigheder, hvis de arbejder i plantagerne. Desuden er de meget udsat for de giftige sprøjtemidler, man bruger i dyrkningen.

Læs mere »
8

Klima og miljø

Regnskoven bliver ryddet, og et utal af arter mister deres levested. Samtidig udleder afskovningen store mængder af drivhusgasser.

Læs mere »

Hvis du vil vide mere kan du her hente folderen "Palmeoliens Skjulte Pris"

Hvordan vores forbrug af palmeolie har fatale konsekvenser for mennesker og natur- og hvilken rolle handelsaftaler spiller heri.